Proiect european în derulare : 2016 - 2018
Title: New challenges for public libraries / Titlu: Noi provocări pentru bibliotecile publice
Name of the project leader: Consorzio Sistema Bibliotecario Nord Ovest
Parteneri:
Regione Lombardia - Direzione Culture, Identità e Autonomie
Università degli Studi di Milano Bicocca
City of Aarhus - Culture And Citizens' Services
Progress Foundation
“Nicolae Iorga” County Library
Biblioteca "Lucio Craveiro da Silva" Braga
https://www.facebook.com/newlib.eu/
Biblioteca Județeană „N.Iorga” alături de cei cinci parteneri: Bibliotecile Arese, Cinisello Balsamo și Vanzago din Italia, Biblioteca Braga din Portugalia își propune să creeze modele de servicii pentru bibliotecile publice adaptate erei digitale, dezvoltând soluții creative, durabile și eficiente. Proiectul New Challenges for Public Libraries înseamnă împărtășirea de bune practici și testarea de metodologii noi privind abordarea publicului.
Inovația centrată pe om este cuvântul cheie al acestor noi programe. Metode similare sunt utilizate în conceptul IDEO pentru a crea noi produse, servicii, spații sau experiențe, pe care le aduc apoi la viață.

Cinisello Balsamo – Italia, 22-23 septembrie 2016
În multe comunități din toată lumea, bibliotecile publice sunt încă singurul loc unde orice persoană, indiferent de educație și statut social, poate avea acces la informație. Chiar dacă sunt vitale, multe biblioteci sunt puțin utilizate și au buget și resurse limitate. Provocările cu care se luptă bibliotecile sunt reale, complexe și variate. Din cauza dezvoltării rapide a tehnologiei este nevoie de răspunsuri noi care necesită perspective, unelte și o abordare nouă.
La prima întâlnire a partenerilor, la centrul IL PERTINI din Cinisello Balsamo, Italia, echipele implicate s-au cunoscut și au început lucrul în cadrul proiectului. S-a realizat un program al activităților și al întâlnirilor viitoare. În cadrul atelierelor s-a dezvoltat strategia de comunicare – website, social media, storytelling – și s-a fixat perioada de selecție pentru designerul și reporterul ce vor fi atrași în proiect. O altă temă abordată a fost cea a utilizatorilor și a non-utilizatorilor de bibliotecă , întrucât noile proiecte pilot ce se vor implementa vor cuprinde strategii diferite.



Aarhus – Danemarca 23-24 februarie 2017
Intalnirea echipelor largite(cu designeri si reporteri) din luna februarie 2017 a avut loc la centrul Cultural DOKK1 din Aarhus, Danemarca. Aarhus, Capitală culturală în anul 2017, a fost locul perfect pentru participanții care au dorit să înțeleagă și să experimenteze noile metodologii de lucru în serviciile adresate comunității.
Întâlnirea a însemnat participarea la ateliere , la prezentări de metodologii noi și vizite tematice la diferite centre culturale care dezvoltă servicii similare celor propuse în proiect.



Biblioteca Lucio Craveiro da Silva, Braga, Portugalia 4-5 mai 2017
În luna mai 2017, echipa s-a reunit la Biblioteca Lucio Craveiro da Silva din Braga, pentru a prezenta prototipul noului serviciu care va fi dezvoltat în bibliotecile partenere. Astfel, noul concept a fost dezbătut pentru a putea demara procesul de implementare.






Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga” Ploiești, România, septembrie 2017
În luna septembrie partenerii din proiect au vizitat România și primele rezultate au fost vizibile. La Biblioteca Județeană „N,Iorga” din Ploiești au fost amenajate două săli: Orizont - sala nouă, unde primii copii s-au bucurat de acest spațiu pe 29 septembrie 2017 la Noaptea Bibliotecilor. Cea de-a doua sală, numită Meridian, a fost reamenajată și adaptată pentru adolescenți. În cadrul vizitei în Prahova, în luna septembrie, partenerii - cei 20 de oaspeți din Italia, Danemarca și Portugalia au participat și la un curs de inițiere în tehnicile Digital Storytelling (Povești digitale).



Salone del Mobile de la Milano, Italia
Rezultatele și experiența acumulată vor fi prezentate de liderul de proiect și de parteneri, în luna aprilie 2018 la Salone del Mobile de la Milano, Italia. (https://www.salonemilano.it/) Acesta nu este numai un târg de design, ci un sistem de conexiuni, creativitate și inovație. Timp de o săptămână, peste trei sute de mii de vizitatori, antreprenori, jurnaliști, colecționari, critici, designeri, arhitecți, iubitori de artă și frumos vor interacționa în speranța generării de noi oportunități pentru comunitățile din care fac parte.

