Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Proiectul „Al treilea spațiu al cetățeniei active”


Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” în parteneriat cu Fundaţia Progress a inaugurat în luna ianuarie 2016 Proiectul „Al treilea spațiu al cetățeniei active”- o agoră comunitară amenajată în incinta instituţiei - proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, din cadrul Fondului ONG România. (Denumirea este inspirată de un proiect de artă creat de Mark Reigelman (”reading nest”/„cuibul de lectură”).


Programul “Fondul ONG” este parte a Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2009-2014. Obiectivul general al Programului este sprijinirea dezvoltării societății civile și consolidarea contribuției la justiția socială, democrație și dezvoltare durabilă.
Biblioteca Județeană „N.Iorga” a pus la dispoziție un astfel de spațiu în mod gratuit, iar Fundația Progress l-a amenajat cu sprijinul financiar asigurat prin Granturile SEE 2009-2014, programul Fond ONG România.
Valoare grantului câştigat – 7000 lei.
In luna decembrie 2015 au fost finalizate toate achiziţiile necesare implementării proiectului şi au fost finalizate lucrările de amenajare. Spaţiul va fi deschis celor care au nevoie de un loc neconvențional pentru întâlniri de lucru, dezbateri, ședințe, networking, schimb de idei. Oferă acces gratuit la internet, instrumente de training, evenimente, precum și o comunitate de suport pentru dezvoltarea inițiativelor civice. Pentru a deveni cetățeni cu adevărat activi, românii au nevoie de locuri în care să se întâlnească, de oportunități pentru a dezbate probleme de interes general, de contexte în care să învețe să comunice şi să colaboreze.
Proiectul este implementat de Fundația Progress (www.progressfoundation.ro) în parteneriat cu Biblioteca Națională a României și cu alte 13 Biblioteci Județene din România. Proiectul a debutat în iulie 2014 și va fi implementat la nivel național până în aprilie 2016