Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

BIBLIONET – LUMEA IN BIBLIOTECA MEA


„Biblioteca publică a trecut într-o nouă etapă de dezvoltare. Cu ajutorul tehnologiei moderne, instituția bibliotecii este, astăzi, capabilă să se pună în serviciul publicului mai bine decât a făcut-o până acum. Livrarea de servicii de calitate, existența unei infrastructuri IT&C adecvate și bibliotecari instruiți - aceasta este proiectia bibliotecii in societatea contemporana.


În noul context socio-economic, bibliotecile publice din România pun la dispoziţia comunităţii, personal specializat, condiţii şi instrumente care susţin în mod real tranziția dinspre tradiție spre inovație. Diversificarea serviciilor, perfecționarea profesională a bibliotecarilor și conectarea bibliotecilor la tehnologie, prin intermediul Programului Biblionet, transformă bibliotecile publice în centre de dezvoltare comunitară și de acces public la informație, accesibil tuturor categoriilor de public.
Biblioteca viitorului trebuie să fie accesibilă, atractivă și activă social, iar bibliotecarul trebuie să devină, înainte de toate, un intermediar care facilitează accesul la cunoaștere și informare. Pentru ca acest deziderat să devină tangibil este nevoie de o strategie naţională care să orienteze reforma în biblioteci. Biblioteca trebuie să dobândească rolul de catalizator la nivelul comunității, iar ANBPR va pleda şi susţine această cauză în demersurile pe care le va întreprinde.
In acest context , in ajutorul bibliotecarilor a venit Programul National BIBLIONET- lumea in biblioteca mea. Biblionet este un program de cinci ani (2009 – 2013) care le va facilita romanilor accesul gratuit la informatie, prin dezvoltarea unui sistem de biblioteci publice moderne in Romania. Prin cursurile de formare si tehnologia furnizata, Biblionet va ajuta bibliotecile sa asigure servicii in comunitatile locale sub forma unui parteneriat intre IREX, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Fundaţia EOS (Educating for an Open Society), Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR) si bibliotecile publice româneşti. Microsoft Corporation, partener al programului Global Libraries la nivel mondial, donează softaware în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari către biblioteci.
Programul Biblionet-lumea în biblioteca mea in Romania are o valoare totală de 26,9 milionae de dolari, este finantat de Fundaţia Bill & Melinda Gates pentru o perioadă de 5 ani şi are ca scop dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice în România. Scopul său este de a a sigura creşterea accesului românilor la informaţie ajutând bibliotecile să-şi deservească mai bine comunitatea.
Pentru a-si atinge acest obiectiv, Biblionet se va concentra pe patru componente principale ale programului:
- facilitarea accesului public la informatie;
- pregatirea bibliotecarilor din bibliotecile publice;
- promovarea valorii bibliotecilor pentru comunitati;
- asigurarea sprijinului guvernamental.
In Romania exista in prezent aproape 3.000 de biblioteci publice, care asigura servicii unei populatii de peste 21 de milioane de cetateni, iar pana la implementarea Programului Biblionet mai putin de 10% dintre aceste biblioteci aveau calculatoare cu acces public la Internet.
Pana in prezent Biblioteca Judeteana "N.Iorga" Ploiesti, partener in Programul Biblionet a fost dotată cu calculatoare pentru crearea Centrelor Internet gratuit pentru Public atat la Sala de lectură adulti si Sectia copii dar si la Filiala Bibliotecii Judetene.
Prin Programul Biblionet au fost create Centre de Internet gratuit in 67 de biblioteci publice din judetul Prahova.